Sköna tröjor

Jag gjorde ett annat inlägg för ett tag sedan om att klä sig enligt ”lager-på-lager-principen” och lite kort om hur man bör tänka när man ska välja rätt kläder för alla väder. Man brukar säga att det är bra om man införskaffar ett par ombyten samt sköna tröjor enligt ”lager-på-lager-principen”, en skaljacka och en fodrad vinterjacka, ett par täckbyxor, ett par tunna ”sommarbyxor” samt ett par täckbyxor. Skaljackan ska gärna vara i ett material som både släpper ut men inte in fukt, det brukar vara Gore-tex som väljs när det gäller detta.

Sköna tröjor som inte skaver

När det gäller valet av tröjor under dessa jackor så faller valet på en tröja i någon form av ull, för att den inte ska vara stickig så köp gärna tröjor av merinoull. Denna ull är suverän att ha i olika former av underställ och den rekommenderar jag verkligen alla som vill ha ull som är mjuk. Merinoullen är väldigt fin och inte alls stickig som man kan tro när det gäller ull. Jag glömmer aldrig dom där sockorna som mormor alltid stickade och som jag fick trycka ner i kängorna som barn, dom var varma men oj så stickiga! Inte ett dugg sköna för en liten barnfot.

Tröjor i lager

Enligt ”lager-på-lager-principen” så är det viktigt att ha olika typer av tröjor då varje tröja ska fylla en egen funktion för att ”lager-på-lager-principen” ska fungera. Den tröjan som är närmast kroppen har som uppgift att transportera fukten och svetten så att den inte ligger direkt mot kroppen. En sådan tröja ska vara av material som torkar fort. Nästa tröja ska ha som uppgift att ”suga upp” fukten och svetten samt behålla den. Utanpå kan du sedan ha en skaljacka som hindrar blåst eller regn att väta eller kyla ner dig utifrån. Då är du i princip skyddad mot det mesta sedan!