Jaktkepsar

Nu undrar ni varför jag kommer att skriva ett helt inlägg om jaktkepsar. Jag är själv jägare och även hundägare, och många som håller på med jakt gillar att vara välklädda. Nu är det lite skillnad på fågeljakt och älgjakt som sådant då fågeljakten mer är känd som lite ”rikemanssport” och kanske har en något högre status i vissa kretsar än högviltsjakt. Nu jagar jag både fågel och älg men har helt olika kläder för de två olika jakttyperna. När jag jagar fågel med min fågelhund är det eleganta västar och skjortor som gäller och här är ”hatten” eller jaktkepsen viktigare i utseendet än funktionen. Men helst vill man ha både och.

Jaktkeps för älgjakt

Om ni visste vad jag har letat efter de perfekta jaktkepsarna! För mig är jaktkepsen lika viktig som högklackat för en kvinna. Det finns många olika typer av jaktkepsar och för just älgjakt så är det funktionen före det estetiska som gäller. Här väljer jag gärna en jaktkeps som syns tydligt, i någon signalfärg som neon-orange eller grön med olika inslag av neon-färger. Likaså ska den helst vara regntät, vilket är ett plus när du sitter stilla i älgtornet i ösregn. Då kan du inte ha på dig prassliga regnkläder utan ska helst sitta helt stilla och ljudlös. På höstkanten kan det också bli riktigt kallt så det är bra om jaktkepsen är något fodrad på insidan.

Jaktkeps för fågeljakt

Som jag skrev innan så är utseendet mycket viktigare vid fågeljakten (i vissa sällskap får väl tilläggas) då jaktkepsen även ska fungera på ”after hunt” tillställningar som det ofta är. Att vara sportigt elegant i dessa kretsar är mycket viktigt. Men funktionen måste inte vara borta för att du väljer att klä dig med stil, fast prislappen tenderar att bli något högre. Hur som helst så har jag här valt en jaktkeps i ullmix för att den ska vara bekväm och stå emot regn samtidigt som den är varm. Min keps är militär/mossgrön.